Digitaal profiel

Wist je dat meer dan 81% van de kinderen jonger dan twee jaar al een digitaal profiel of voetafdruk heeft, inclusief afbeeldingen die online zijn geplaatst? (Bron: internetbeveiligingsbedrijf AVG) Hoe behandel jij jouw digitale profiel? Met andere woorden, hoe ga jij om met je virtividu? Op welke manier komt dit overeen met jouw individuele profiel en jouw ervaringen als individu? En wat is de som van jouw virtividu plus jouw individu?

Wereldbrein

Google had vroeger in haar missie dat ze het brein van de wereld (World Brain) willen zijn, om alle informatie in de wereld te verzamelen. Maar Google is niet de enige. Amazon, Facebook en Tencent doen allemaal hetzelfde. Omdat jouw digitale profiel – je virtividu – wordt gevormd door de informatie die ze verzamelen, leren ze jou uiteindelijk beter kennen dan dat jij jezelf kent. Ze weten wat je wilt. Ze weten wat je belangrijk vindt. Ze weten met wie je contact hebt. Ze weten het allemaal en gebruiken het om je aandacht te trekken. Zodra ze dat hebben, kunnen ze nog meer informatie verzamelen. Deze ‘persuasive computing’ leidt tot morele aspecten, ethische hiaten, ongelijkheid en polarisatie.

Polarisatie

Sociale polarisatie leidt tot extremisme, discriminatie, sociale ongelijkheid, intersectionaliteit en wij-zij-denken. Als je me niet gelooft, lees dan gewoon het nieuws. Deze impact is zo groot, dat 68% van de bedrijven van mening is dat polarisatie het risico voor het bedrijfsleven in het algemeen aanzienlijk zal vergroten. (Bron: GlobeScan Incorporated)

Maak sociale media schoon

Hoe kunnen we afstand nemen van polarisatie? We hebben een minimum aan privacy, cyberveiligheid, gegevensbescherming en regelgeving nodig. Bijvoorbeeld een echte opt-out mogelijkheid. Als ik mijn medisch dossier van de ene arts naar de andere verplaats, heeft de eerste arts niet langer mijn gegevens of profiel. Probeer dat eens met Facebook. Wanneer je de VS binnenkomt, moet je een ESTA-formulier invullen dat om allerlei persoonlijke gegevens vraagt, inclusief jouw sociale media-profielen. Heb je je ooit afgevraagd wat er met al deze gegevens gebeurt? Hoe wordt het opgeslagen? Hoe wordt het gedeeld? Hoe lang houden ze het? Niemand weet het.

Wat we echt willen, is dat we eigenaar zijn van onze eigen profielen. Hiervoor hebben we schone sociale media nodig: ‘Clean Social Media’. De regels daarvoor kunnen samen een “Bill of Data Rights” vormen. Deze moet waarden en verplichtingen bevatten. Een paar voorbeelden:

  • Neutraal
  • Transparant
  • Weten wat er met jouw gegevens gebeurt
  • Volledige opt-out mogelijkheid

Balans

We proberen een balans te vinden tussen onze online- en offlinelevens. Wat is die gezonde balans? Het is niet langer een optie om helemaal offline te gaan in de westerse wereld. Alleen online is zeker ook niet de weg voorwaarts. Balans is de sleutel.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.