Gaan we terugvallen in oude patronen? Dat is al vaker gebeurd. De moderne mens is verslaafd aan zijn goederen en kopen. Er hangt een vrees dat we terugvallen in een consumptionistische, hedonistische en doordrammende samenleving. De (oude) economie zal dit ook gaan vragen. Dat kan zorgen dat de wegwerpcultuur weer zal herleven. Het geslagen economisch gat zal door aanhangers van deze (oude) economie snel opgevuld willen worden. Nog sneller dan voor de crisis, nog forser, met nog minder mensen en nog harder werken. Pech voor degenen die buiten de boot vallen en hun leven niet meer kunnen betalen. Mensen willen hun geld houden. Dit is natuurlijk gedrag. Zo is het en zal het zijn. Geld is niet als water, want dan zou het zich gelijk verdelen. Geld hoopt zich op: sommigen hebben te veel, anderen te weinig.

De opbouw zal even duren. Het is geen financiële crisis die eigenlijk alleen virtueel is. Ook al is het financiële deel van deze crisis heftiger dan in 2008/2009. Toen was er niks mis met de infrastructuren. Nu zijn de infrastructuren verbroken. De ketting is doorbroken. Dat is moeilijk weer op te zetten. Allerlei infrastructuren zijn weggevallen: luchtvaartmaatschappijen gaan failliet, toerisme krijgt een klap, productie van goederen (inclusief de banen aldaar) is stilgevallen. Door de marktwerking wordt de val nu zo groot dat de kans bestaat dat we terug naar de vijftiger jaren gaan. Toen bouwden we ook nieuwe infrastructuren op na een heftige periode. Optimisten weten niet hoe productie in elkaar zit. Ministers niet, presidenten niet. Er is tijd nodig om de productie op te starten. Nu de fabrieken stilliggen is die tijd er niet. Dat gaat langer duren dan men denkt.

Sleutel

Deze verbroken infrastructuren zijn de sleutel tot de verandering.Een succesvolle maatschappij is een voortgangsmachine. Het zet vernieuwing om in betere levens. Wij leven nu in een maatschappij met geweldige vernieuwing, maar zonder voortgang. De voortgangsmachine is kapot. Overheden en centrale banken moeten de economie voorbereiden alsof er een oorlogsachtige economische daling is. Tijdens oorlog leg je de economie stil om je inspanning op andere dingen te richten. Nu leg je de economie stil om niks te doen. We kunnen dit niet doorstaan zonder enorme overheidssteun.


Dit blog is een onderdeel van een groter artikel.
Dit artikel is geplaatst in het trendrapport “Trendrapport Post Corona”. Download dit volledige rapport hier, gratis.

#postcorona #trendconnection #trendrapport #postcoronavisies

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.