Dankzij de huidige pandemie zijn overheden weer belangrijk geworden. Niet alleen machtiger (grote bedrijven smeken om hulp van de overheid), maar ook van vitaal belang. Een goed acterende overheid is momenteel verschil tussen leven en dood. Het coronavirus gooit een enorme onzekerheid op. Angst is in opmars. Angst kaapt je zenuwstelsel als het ware. Veel meme’s zijn gestoeld op angst. Covid-19 is een virus, Corona is een meme. De meme heeft een levendige aanwezigheid in het populaire bewustzijn bereikt; ze vermenigvuldigt zichzelf met succes van brein naar brein, net zoals een virus.

“De media ‘handelt in memes’”.

Jason Silva, Next Nature Ambassadeur

Momenteel lijken we af te stevenen op een centraal geleide economie. De overheid moet uitgebreid worden om te kunnen dealen met de wereldwijde crises. De huidige pandemie zal naar verwachting nog enkele keren heropleven, komende paar jaar lijkt het nog niet gedaan met dit virus. Behandeling of vaccinatie lijkt de enige manier dit onder controle te krijgen. Het gaat nog even duren voordat er een vaccinatie is. Die vaccinatie zal, net zoals het griepvaccin, regelmatig geüpdatet moeten worden, omdat het virus steeds veranderd. Mede hierdoor is er een grote behoefte ontstaan aan meer mondiale samenwerking. Overheden kunnen hierin ook toenemende (blijvende) verplichtingen gaan leggen op de burgers. Om ons te laten beschermen tegen dit verschrikkelijke virus, zijn we bereid onze basisrechten op te geven. Regeringen die de democratie opschorten of de burgerrechten in tijden van crisis schrappen zijn vaak terughoudend om ze te herstellen wanneer de (nieuwe) normaliteit terugkeert.

Er is een reset gaande in de wereld. Voor een periode zal er nagenoeg geen groei zijn. Levensstandaarden zullen omlaaggaan voor een tijd. Overheden gebruiken deze crisis als een excuus om jou te vertellen wanneer jij je huis uit mag en om te kunnen zien waar jij bent (geweest). Bewegen we naar een ander leven dan vroeger? Een big brother leven? Een leven waarin je in elke fase van je leven wordt gevolgd? Dit klinkt aantrekkelijk voor landen en instituties die genieten van rijkdom en macht.

Singapore begint richting het normale leven te gaan. Testen kost slechts 10 dollar. Overal staan mannetjes temperatuur te meten. ‘Griepje’ meenemen naar kantoor is er niet meer bij. De zieke gevallen worden onderzocht en hun contacten worden zorgvuldig nagelopen. Dit onderzoek is helemaal openbaar. Er is een app die kan zien waar je geweest bent en met wie je (eventueel) in contact bent geweest. Zo kunnen ze je weigeren of toestemming geven om bepaalde gebieden te betreden. Deze crisis heeft het techno-optimisme aangewakkerd. Het techno-optimisme geeft mensen een roze bril dat zo’n soort app dé oplossing is. Als je dieper graaft en verder leest blijkt echter dat deze app in Singapore een klein onderdeel is van een hele keten en procedures. Het succes ligt vooral bij de teams die onderzoek en opsporing verrichten naar aanleiding van besmette gevallen, om zo de verspreiding in de kiem te kunnen smoren.

De anderhalvemetereconomie kan mogelijk prijzen opdrijven. De omzet moet immers ergens vandaan komen en als je dan minder mensen in je restaurant of vliegtuig mag… Als je het kunt betalen, kan er van alles. Maar voor velen wordt vliegen en dergelijke (nagenoeg) onbetaalbaar. Tevens kan in landen zoals de Verenigde Staten de bereikbaarheid van de juiste medicijnen en zorg onbereikbaar worden voor bepaalde bevolkingsgroepen. Als je de zorg en de dure medicijnen niet kunt betalen heb je in zo’n systeem gewoon pech. De polarisatie tussen de elite en de onderste laag van de samenleving zal dan verder vergoot worden.


Dit blog is een onderdeel van een groter artikel.
Dit artikel is geplaatst in het trendrapport “Trendrapport Post Corona”. Download dit volledige rapport hier, gratis.

#postcorona #trendconnection #trendrapport #postcoronavisies

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.