De nieuwe Renaissance

We bereiken eerder oneindige rekenkracht dan je zou denken. Een belangrijke bijdrage hieraan is de wet van Moore – transistors per microprocessor. Microprocessors worden steeds compacter. Dit zal in de nabije toekomst worden voortgezet nu ASML eind 2018 haar nieuwste machine uitbracht en nu werkt aan de volgende generatie van deze machine en aan de volgende generatie van deze volgende generatie. Deze microprocessors zullen uiteindelijk kleiner worden dan een huisstofmijt. Nanotechnologie zal hier een geweldige beïnvloeder zijn. Zie het op deze manier: nanotechnologie is vergelijkbaar met het legoën met atomen. Het creëert enorme nieuwe mogelijkheden en zal een fundamentele kracht zijn bij het ontstaan van de nieuwe Renaissance. Met nanotechnologie kun je hele, hele kleine windmolens maken. Windmolens gebouwd atoom voor atoom. Dit heet bouwen op nanoschaal. Zo kun je een windmolenpark in verf stoppen. Met die verf schilder je je huis en wanneer de bus voorbijrijdt, zorgt de wind van deze bus voor energie. Alles kan dus een energieopwekker worden. Dit veroorzaakt een overvloed (abundance) aan energie. Als je een overvloed aan energie hebt, kun je alles recyclen. Wanneer je alles recycleert, creëer je een overvloed aan grondstoffen. Daarnaast kun je robots laten werken die al het vieze en saaie werk doen, waardoor je tijd vrijmaakt. Dan heb je een overvloed aan energie, een overvloed aan grondstoffen en een oceaan van tijd. De nieuwe Renaissance ligt om de hoek.

Computer in je zak

De rekenkracht neemt toe en zal blijven toenemen. In de afgelopen 40 jaar zijn we van de eerste Pacman Arcade-kast naar de volledige computer in je zak – de smartphone, gegaan. Hoe geweldig is dat? Het volgende niveau van computergebruik zal er binnen vijf jaar zijn. Het wordt quantum computing genoemd en het heeft de rekenkracht van het hele universum. De opvolger hiervan zal de rekenkracht van parallelle universums hebben. Het is net als het uitvinden van de microscoop de elektronenmicroscoop en de atomaire krachtmicroscoop in één keer. Om het in een concreet voorbeeld te plaatsen: elk nieuw overheidsplan wordt altijd uitgebreid berekend op het effect en de gevolgen. Deze berekeningsperiode duurt ongeveer zes weken. In de toekomst, wanneer een beslissing in de Tweede Kamer moet worden genomen, kunnen leden op een knop van de kwantumcomputer drukken en binnen enkele minuten, misschien zelfs seconden, een volledige berekening krijgen van alle mogelijke gevolgen en effecten van deze beslissing.

Cloud

Wanneer je alle rekenkracht in de wereld oprolt, kom je ruwweg uit bij vier cloudpartijen die alle (cloud) rekenkracht bevatten. Het eigendom van uw cloudgebruik en cloudgegevens ligt volledig bij hen. Zij zijn:

Als de huidige concurrentiestrijd mag doorgaan, zullen we uiteindelijk slechts één bedrijf hebben dat alle rekenkracht in de wereld verwerkt. Dit is te wijten aan het ‘One Winner Effect‘. Mensen worden nu al gehersenmonitord terwijl ze in fabrieken werken of treinen besturen. Het is zelfs mogelijk om mensen te beboeten wanneer ze een rood licht negeren bij een zebrapad. Wanneer ze dit doen, kan hun internetbandbreedte worden vertraagd en kunnen hun vrienden punten verliezen op de reputatieranglijst. Als ze het echt verknoeien, kunnen hun bankrekeningen en financiële producten zoals hypotheken zelfs worden bevroren. Hoe is dit mogelijk? Neem bijvoorbeeld WeChat. Europeanen noemen dit meestal de Chinese WhatsApp. Maar het is veel meer dan dat:

  • Je staat op met WeChat
  • Je bestelt je ​​ontbijt met WeChat
  • Je maakt contact met vrienden via WeChat
  • Je reist met WeChat
  • Je werk is geïntegreerd met WeChat
  • Je gaat naar bed en het laatste ding wat je doet voor je slaapt is WeChat.

Deze invloed en Tencent, het bedrijf achter WeChat, maakt het mogelijk dat een overheid haar burgers controleert, stuurt en beïnvloedt. Het zou heel fijn zijn als we publieke toegang zouden hebben tot de verschillende niveaus van rekenkracht, ongeveer zoals een bibliotheek, maar dan voor rekenkracht. Het zou nog beter zijn als iedereen toegang zou hebben tot alle rekenkracht. Dit kan gebeuren als er een overvloed (abundance) aan rekenkracht is. Door dit in overvloed te hebben, is het niet waardevol om rekenkracht voor jezelf te houden. Dit klinkt misschien als een sprookje, maar het zal eerder gebeuren dan je denkt. Denk maar terug aan de sms-dagen en vergelijk dat dan met de WhatsApp-, Telegram-, Signalperiode waarin we ons nu bevinden.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.