Dit is het jaar van de bijna Bijbelse rampen: grote vuren in Australië, overstromingen in het Verenigd Koninkrijk, sprinkhanenplagen in Afrika, nu het virus. De ‘What-if’ is nu een ‘Now what?’ geworden. Deze proporties zijn enorm en overweldigend. Als je het nu nog niet wilt zien, dan ben je verblind door geld. Treffende woorden van Lidewij Edelkoort. De vraag naar meer nam nog steeds toe. Om daaraan te blijven voldoen, wordt de druk op mensen alsmaar verhoogd. Hierdoor krijg je meer ver-ik-king, maar anderzijds ook: samenwerking, zorgzaamheid en solidariteit. Dit zit diep in ons geworteld en is ontstaan uit onze overleving. Gaat er ingezet worden op samenwerking? Immers: Alles wat je aandacht geeft groeit.

De huidige crisis legt de kwetsbaarheid van onze huidige samenleving genadeloos bloot. De taak van de overheid is om de inwoners te beschermen. Deze crisis laat zien dat belangrijke (semi)overheidsinstellingen hier niet op zijn ingericht en/of op voorbereid. We ontdekken ook hoe cruciaal sommige onderbetaalde beroepen zijn. We zien wereldwijd de gevolgen van de toenemende ongelijkheid. Komt er een andere wereld die nu aan het beginnen is? Zijn we op weg naar een nieuw normaal, komt er überhaupt nog een normaal? Gaan we naar een post-normaal? Alles wat nu gebeurt was al gaande of aanstaande. Door de huidige crisis wordt dit proces versneld open en blootgelegd. Is de Corona-crisis een blessing in disguise? Het is geen gewenste crisis. Een crisis is nooit gewenst, maar nu ze daar is kunnen we er iets goeds mee doen. Als je een crisis in je leven hebt, dan kun je er maar beter een goede stap van maken en er bewust mee omgaan.

De wereld was (te) excessief ingericht. Het virus versterkt de noodzakelijke omwenteling die al in de lucht hing. Iedereen (alle landen, rijk en arm) was het al spuugzat. Nu worden we gedwongen. Deze omwenteling gaat niet makkelijk. Het zal met veel verdriet, pijn en tranen gaan. Toch kunnen we deze uitdaging aangaan, zoals de mensheid al vaker heeft gedaan.


Dit blog is een onderdeel van een groter artikel.
Dit artikel is geplaatst in het trendrapport “Trendrapport Post Corona”. Download dit volledige rapport hier, gratis.

#postcorona #trendconnection #trendrapport #postcoronavisies

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.