Tsunami

Tegenwoordig ontvangt de wereld ons met een ware tsunami aan stimuli, een lawine van informatie die voortdurend onze aandacht opeist. Het is teveel om bij te houden, laat staan ​​te onthouden. Te veel stimuli maken onze amygdala oververhit en gestrest. De amygdala is een klein deel van de hersenen, heel dicht bij de hersenstam. Vroeger was dit ons overlevingsmechanisme, het redde ons van de tijger in de struiken door ons eerst te laten rennen en later vragen te stellen. In plaats van andersom, wanneer het al te laat zou zijn geweest. Maar tegenwoordig kan deze tool falen, omdat bijna alles om ons heen stimuli uitzendt.

Algoritmes

Vanwege deze tsunami aan stimuli moeten we selectiever zijn. We moeten al die informatie die onze hersenen overspoelt trechteren. We moeten filteren. Raad jij wat hiervoor het meest geschikt is? Kunstmatige intelligentie (AI). Omdat de informatietsunami alleen maar zal blijven toenemen, moeten we AI gebruiken om alleen de nuttige informatie te verkrijgen – nuttig in wat in ons belang is en onze behoeften weerspiegelt. Dit kan zeer persoonlijk zijn of meer vermengd in een groep.

Echt gepersonaliseerd

Dankzij de bruisende data, de oneindige rekenkracht en alles verbonden, zijn algoritmen in hun element – bijvoorbeeld machine learning en deep learning. AI kan nu al neurale netwerken vormen en een aantal geweldige oplossingen realiseren. Om enkele voorbeelden te zien, check :

Een negatieve reactie op dit type kunstmatige neurale netwerken is het black-box-effect. Gaan algoritmen alles voor ons bepalen in plaats van ons te ondersteunen? Zullen we terechtkomen in een wereld in Matrix-stijl waar alles wordt bepaald door algoritmen of kunnen we AI wel goed gebruiken? Houd er rekening mee dat biochemie ook algoritmen is. Omdat organismen biochemie zijn, zijn organismen ook algoritmen. Wat gaat dit doen met ‘designer species’? We zijn misschien de laatste homo sapiens. In feite zijn we misschien al transhumans en verhuizen we van homo sapiens naar een andere soort .

Menselijke invloed

Houd er rekening mee dat de menselijke invloed op AI groter is dan we momenteel kunnen voorzien. AI is ontworpen en / of getraind door mensen (afhankelijk van het type AI dat wordt gebruikt). Hoewel deze mensen misschien niet de intentie hebben om te discrimineren of actief een voorkeur te geven, maken ze onbewust keuzes op basis van hun opvoeding, principes en cultuur. En dat is wat de AI leert. Herinner je je de ‘predictive policing’ op alle (Amerikaanse) senaatsleden? De AI identificeerde een paar senatoren die volgens zijn algoritme zouden moeten worden gearresteerd.

Oprecht gepersonaliseerd

Momenteel levert AI ons geen echte, eerlijke en oprechte informatie. De meeste AI is zo gebouwd dat de weergegeven informatie onze aandacht trekt. Het creëert filterbubbels. Deze bubbels zorgen voor een ongelijke verdeling van informatie. Een moslim en een christen verwisselden ooit hun Facebook-accounts voor twee weken. Ze waren geschokt door de informatie die de ander over hun respectieve religies ontving. Veel ervan was helemaal niet waar, sommige waren slechts gedeeltelijk waar, maar slechts een klein deel was echt waar. Algoritmen helpen dingen beheersbaar te houden. Ze kunnen heel goed filteren. De volgende stap is ervoor te zorgen dat we tevreden zijn met de resultaten, dat het filter oprecht gepersonaliseerd is.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.