Tsunami van prikkels

In de huidige wereld word je overspoeld met irrelevante informatie. Daardoor is het moeilijk om alles helder te blijven zien. Je vrienden en sociale netwerken heb je altijd bij én in de hand. Elke ping, ding en tring vraagt je aandacht. Dit wordt in je lichaam gestuurd door hormonen. Het is bewezen dat je bij dit soort alerts een dopamine shot krijgt. Een superhandig alert-hormoon als er een tijger in de bosjes loert, maar niet zo handig in deze relatief veilige wereld. Dopamine kan verslavend werken. Al meer dan 210 miljoen mensen zijn verslaafd aan Social Media en internet. Door het alsmaar hebben van bereik, maakt dat de wereld in werkelijkheid een web is met vele draden. Dankzij mobiele technologie, sensoren en het internet, bouwen wij aan een ingewikkeld web van verbindingen. Bekijk eens dit object: de anti smartphone van Justine Haupt. Een mooie creatieve uitdrukking om de always-on levensstijl te mijden. We bewegen van een biosfeer naar een technosfeer. Om duurzaam plezier te hebben van technologie, moeten we ook de risico’s en negatieve impacts onderkennen zegt Stuart Russel in zijn podcast ‘AI Boom – or Doom?’. Want alleen dan maak je optimaal gebruik van de positieve kanten die technologie brengt.

Invloed

De wereld lijkt steeds meer gevormd te zijn rondom het individu (Het individu is een diepgewortelde waarde in de Europese cultuur.) Je persoonlijk handelen kun je direct met de wereld delen en op die manier invloed uitoefenen. Aan de andere kant maakt dit je nog meer verbonden met iedereen. Verbonden als in een spinnenweb: de eerder genoemde technosfeer. Alles wat op internet staat of heeft gestaan, is gekopieerd en altijd terug te vinden. Dit kopiëren zit in het basisontwerp van het internet. Het internet doet niet aan ‘niet goed, geld terug’. Net zoals de geschiedenis niet doet aan ‘niet goed, geld terug’. Yuval Noah Harari beschrijft dat ook in zijn boek 21 Lessons of the 21st Century. Met elkaar verbonden zijn in de digitale wereld versterkt dit. Onze dagelijkse onlineactiviteiten beïnvloedt het leven van mensen aan de andere kant van de wereld en sommige persoonlijke berichtjes, foto’s of filmpjes kunnen onverwachts de wereld over gaan.

“Het internet doet niet aan niet goed, geld terug”

Juval Noah Harari

Donker & licht

Technologie heeft altijd een donkere en een lichte kant. Voorbeelden van de lichte kant zijn bijvoorbeeld de vrouwen die met hun verhalen over seksuele intimidatie de #MeToo-beweging in gang hebben gezet en Greta Thunberg die met haar speeches overal in de wereld mensen intrinsiek motiveerden om klimaatmarsen te houden. Kortom, waar ga jij je aandacht en energie op richten, om met behulp van jouw eigen (technische) mogelijkheden een positieve impact op de wereld te maken?

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.