Wereldbeelden hebben een diepe invloed op welke geschiedenis wij samen schrijven. Het wereldbeeld van een cultuur vormt haar waarden – en de waarden vormen de geschiedenis. De richting van de geschiedenis wordt bepaald door het wereldbeeld van de dominante cultuur. De onderliggende thema’s van de nieuwsberichten, artikelen, social media posts en gesprekken op basis van dit wereldbeeld verstevigen sluipenderwijs hun greep op ons collectieve bewustzijn.

Deze onderliggende thema’s zijn:

  1. Mensen zijn egoïstische individuen.
  2. De natuur is gewoon een zeer complexe machine, en de menselijke vindingrijkheid heeft, voor het grootste deel, uitgevonden hoe het werkt.
  3. De moderne wereld is het spectaculaire resultaat van de technologische krachten die inwerken op de markt van het kapitalisme.
  4. Er zijn misschien problemen, zoals wereldwijde armoede of klimaatverandering, maar technologie, aangedreven door de markt zal ze oplossen – net zoals het altijd heeft gedaan in het verleden.

Ze zijn werkelijk overal aanwezig, zodat de meesten van ons ze nooit in twijfel trekken. We denken dat ze gebaseerd zijn op solide feiten. Waarom zouden al die mensen in gezaghebbende posities er anders op vertrouwen? Dat is de eigenschap die een wereldbeeld zo krachtig maakt.
Zoals vissen die zich niet realiseren dat ze in water zwemmen, omdat het alles is wat ze weten. We zien ons wereldbeeld door een geconstrueerde lens, die onze gedachten en ideeën vormt tot bepaalde voorgeprogrammeerde patronen.

Fundamentele fouten in die constructie zijn nu zo gapend dat ze het voortbestaan van onze beschaving – en een groot deel van de levende Aarde – bedreigen. Veel mensen over de hele wereld beseffen dat er iets vreselijk mis is met de richting waarin onze wereld gaat.

Precies dit gebeurt ook in bedrijven. Bedrijven voelen, aldan niet onbewust, dat het voortbestaan bedreigt wordt. Wat nodig is, is om het heersende beeld te herzien. De goede elementen te behouden en de ouderwetse te laten afsterven. Waardoor er op die plekken nieuwe waardes kunnen groeien en toekomstbestendig kunnen bloeien. De zittende macht heeft echter zo’n krachtig beeld, en daar ook hard voor gewerkt om dat de afgelopen tijd succesvol te laten zijn, dat het lastig en moedig is om deze waarden eens tegen het licht aan te houden en grondig te toetsen of dit nog steeds zo is en geldig is.

Zowel op wereldniveau, als op bedrijfsniveau is het niet genoeg om hier en daar wat verbeteringen aan te brengen. We moeten een lange, stevige blik werpen op de verkeerde ideeën die ons op deze plaats hebben gebracht en ze opnieuw uitdenken. We hebben een nieuw wereldbeeld / bedrijfsbeeld nodig – een die gebaseerd is op stevige fundamenten.

Laten we niet botsen tussen generaties, maar juist de krachten bundelen. Het is belangrijk om wijsheid en bestuurservaring te laten samenwerken met jonge frisse energie en ideeën. Sta open voor andere inzichten en geef een samenvatting terug om te checken of je de ander goed hebt begrepen. Werk van daaruit samen verder naar het betere idee en plan. Laten wij samen met de toekomstige generaties een bloeiende wereld bieden waarin zij kunnen blijven gedijen.

Ik werk samen met mensen die zoekende zijn / wel durven, op een stuk van hun transformatiereis. Ik bied mensen een ander perspectief. Laat daarin de mensen zelf de conclusie laten trekken hoe ze daar in willen bewegen. Ik heb het allerbeste te bieden, zodat jij de allergrootste transformatie kunt bereiken. Ik ga voor kwaliteit en grote resultaten. Mijn visie, kennis, expertise, tools en energie helpt jou je kennisgat in te vullen en geeft jou de durf om uit gebaande paden / huidig systeem te stappen en dit te toetsen.

Make a leap into your future.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.