Digitale tweeling

Dit is waar de fysieke en digitale werelden elkaar ontmoeten. Een digitale tweeling (Digital Twin), volgens Gartner, is een digitale representatie van een fysiek object. Het omvat het model van het fysieke object, gegevens van het object, een unieke één-op-één-correspondentie met het object en de mogelijkheid om het object te bewaken. Digitale tweelingen bestaan ​​al sinds 2002, maar kregen pas momentum in 2017 toen ze rendabel werden dankzij een toename en de acceptatie van het Internet of Things (IoT) en cloudtechnologieën. Deze ontwikkelingen zorgden voor lagere kosten, hogere opslag en hogere rekenkracht, high-throughput messaging, verbetererde beveiliging en meer. Vanaf het begin van Industrie 4.0, vormt Digital Twin de kern van de introductie van interoperabiliteit. Machines en mensen kunnen met elkaar communiceren en transparantie wordt bevorderd door een virtuele kopie van de fysieke wereld te maken via sensorgegevens.

Asset lifecycle management

Digital Twin is een zeer interessante oplossing voor Asset Lifecycle Management. Het creëert letterlijk een digitale tweeling van je fysieke activa. Aangezien de digitale versie een exacte kopie is van de fysieke versie, kun je deze digitaal ontwerpen, verbeteren, onderhouden en vervangen voordat het daadwerkelijk defect raakt. Het voorkomt ook dat je onderdelen te vroeg vervangt, waardoor de kosten stijgen. Voor ondernemingen met grote investeringen in complexe industriële activa, standaardiseert men lifecycle management door de digitale industriële activa management (DiALM) assetinformatie op één digitaal platform verzamelen en aan te bieden, waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen: op basis van feiten.

Innovatie

Omdat je de exacte kopie van het fysieke in bezit hebt, kunt je ook meer, sneller en goedkoper innoveren. Zodra de innovatie goed werkt voor je Digital Twin (na meerdere iteraties natuurlijk), kun je beginnen met de investeringen om deze innovatie in de fysieke twin te implementeren. Dit geeft u veel meer zekerheid over de investering dan wanneer je op een ​​fysieke asset innovatie zou proberen. Omdat de innovatiesnelheid en -frequentie verbeteren, kun je ook sneller reageren en je aanpassen aan de steeds sneller veranderende wereld. Je kunt voor de golf uit werken en je door deze golf vooruit laten duwen.

Check de hele “Innovatie in Retail”-serie: 1. AI, 2. IoT, 3. Digital Twin, 4. Voice, 5. Cyber Security.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.