Tijdperk van data

Vandaag genereert alles en iedereen data. Zo wordt elke minuut 300 uur aan video geüpload naar YouTube. Steeds meer wordt uitgerust met sensoren, hierdoor wordt er meer en meer data gegenereerd. Natuurlijk denk je direct aan apparaten zoals je telefoon, laptop, etc. Maar vergeet niet het verwarmingsdashboard in je huis, je koelkast of je auto – ze produceren allemaal data. Naarmate die sensoren kleiner en kleiner worden, worden ze smartdust, sensoren zo klein als een stofje. Om nog een stap verder te gaan, wordt deze stof verbonden met internet, wat het nog slimmer maakt. Vanwege al die steeds kleiner wordende, steeds goedkopere sensoren bevinden we ons in een Cambrische explosie van data. Daarom noemen veel mensen dit het Tijdperk van Data.

Internet kopieert

Het internet zelf draagt ​​aanzienlijk bij aan deze explosie. Het internet is in principe ontworpen om dingen te kopiëren. Zodra iets op het internet staat, wordt het gekopieerd en dit creëert automatisch meer data. Bovendien zijn de websites van vandaag gebouwd om een ​​persoonlijke ervaring te bieden op basis van onze accountdata, cookies en andere parameters. We gaan er allemaal vanuit dat Coolblue er voor iedereen hetzelfde uitziet, maar de producten, promoties en misschien zelfs de knoppen zijn voor ieder van ons gepersonaliseerd, op basis van onze interesses, ons gedrag en onze reacties.

Data is macht

Op dit moment storten enkele bedrijven zich op wie de heerser van alle data wordt. Dit komt door het “one winner effect“. Met het huidige economische systeem zal één winnaar uiteindelijk alles hebben. In dit geval al die data, inclusief die van jou. Als er niets verandert of wordt gedaan, zal een van deze bedrijven waarschijnlijk de enige eigenaar worden van alle data, waardoor een enorme ‘black box’ ontstaat. In de stijl van Black Mirror, heeft deze enige dataheerser de kracht om je digitaal dood te maken. Omdat zij al jouw data bezitten, bezitten zij jou.
Wanneer je alle data oprolt, krijg je uiteindelijk slechts vier bedrijven die eigenaar van alle data zijn. Dit zijn:

Ze kennen jou beter dan jij jezelf, en daarom kunnen ze je manipuleren. Als je bijvoorbeeld een bericht in Facebook Messenger verwijdert voordat u het verzendt, heeft Facebook dat bericht nog steeds via de cache.

Privacy

Wat we nodig hebben en steeds meer willen is privacy, cybersecurity, dataprotectie en regelgeving, zoals een echte opt-out optie. Wanneer je naar je arts gaat en om jouw medisch dossier vraagt, krijgt jij je dossier. Nu heeft de dokter die het je heeft gegeven het niet meer, laat staan ​​de data die het bevatte. Als je haar twee weken later belt, kan ze niets meer van je medische geschiedenis zien. Probeer dat met Facebook.

Zuivere sociale media

Waar we naartoe moeten gaan is zuivere sociale media, social media waar jij je data bezit. De Europese algemene verordening databescherming (AVG) is een kleine stap voorwaarts, maar kan ook de verkeerde uitvoering van een briljant idee zijn. We zouden een regelgeving moeten opstellen met de volgende waarden:

  • Aansprakelijkheid
  • Neutraliteit
  • Transparantie
  • Weet wat er met uw data gebeurt
  • Volledige opt-out optie.

Dit zou moeten resulteren in een “Bill of Data Rights” of iets dergelijks.

Wederkerigheid Het is net als je buurvrouw op straat, die de hele dag aan haar raam zit te kijken. Ze weet wanneer je naar je werk gaat, wanneer je thuiskomt, wanneer je je boodschappen doet. Maar als jij vergeet je container aan straat te zetten, doet zij het voor je. En als je haar niet achter het raam ziet, controleer je of ze niet op de keukenvloer is gevallen. Data moeten stromen, anders is het niets waard. Maar je wilt en moet ook weten wat er met uw data gebeurt. Geen ‘black box’. Wederkerigheid is de sleutel.
Hoe ga jij ervoor zorgen dat wederkerigheid wordt toegepast in jouw datastrategie?

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.