Technosfeer

Eens was de aarde een geosfeer. Toen werd het een biosfeer. Nu gaan we naar een nieuwe sfeer – een technosfeer. In deze technosfeer zal (bijna) alles worden uitgerust met sensoren die op internet worden aangesloten. We bouwen in feite een technisch biotoop. Soms kunnen dingen fout gaan – we verbinden alles, maar we vergeten het goed te beschermen. Dan is dat vol in het nieuws. Maar dit is juist goed, want het zal ons helpen beter na te denken, te beslissen en beter te ontwerpen.

De verandering hangt in de lucht. Het internet is er al, maar de huidige bandbreedte kan het niet aan als alles wordt verbonden. Nieuwe technologieën zullen het mogelijk maken om alles eenvoudig aan te sluiten, technologieën zoals:

  • 5G – Niet alleen de opvolger van 4G. Het is veel meer dan dat
  • LiFi – Elke lamp in je kantoor wordt een internettoegangspunt
  • IoT (internet of things) – Weet dat er nu al meer sensoren op het internet zijn aangesloten dan dat er mensen op aarde zijn.

Als je deze technologieën combineert met het feit dat sensoren steeds kleiner worden (ik legde uit in dit blog: Bruisende Data), worden de mogelijkheden die voor ons liggen ondenkbaar.

Netwerkeigenaar

Sommige bedrijven weten al dat je de eerste moet zijn met deze mogelijkheden. Momenteel is er een wereldwijd netwerk van (zee)kabels, meestal in handen van telco’s in joint ventures met andere partijen. Een oligopolie tussen Amazon, Google, Facebook en Microsoft is nabij. (Ik mis hier delen van de wereld, zoals China, maar ik kan geen goede informatie vinden over kabels – land en zee – daar.) Google heeft zijn eigen wereldwijde netwerk van glasvezelkabels. Als je naar een ander continent reist, worden de gegevens verplaatst naar de server die zich het dichtst bij jou bevindt. Dit maakt toegang tot jouw gegevens eenvoudig en snel. Google heeft rond 2018 $300 miljoen geïnvesteerd om dit netwerk verder te ontwikkelen. Facebook en Microsoft investeerden rond diezelfde tijd $200 miljoen in zeekabels om hun netwerk uit te breiden.

Idealiter zouden we moeten overstappen naar een netwerk, waar eigendom de mogelijkheid om toegang te krijgen niet mag verstoren. Netneutraliteit moet ervoor zorgen dat jouw gegevens je eigen gegevens blijven en dat je beslist wie er toegang toe heeft. Dit geeft iedereen de beste gelijke kansen om zichzelf te ontwikkelen.

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.