Persuasieve technologie

Alles wat je aandacht geeft, groeit – van je bonsaiboom tot je kinderen, tot nepnieuws. De strijd om jouw aandacht is hevig en helpt niet per se de kwaliteit van de media waarmee we elke dag mee worden gebombardeerd. Omdat online en sociale media jouw aandacht willen vasthouden, bouwen ze hun apps, tools, websites, enz. op zo’n manier dat ze jouw aandacht voor hen kunnen maximaliseren. Dit ontwerpen voor de aandacht wordt persuasieve technologie genoemd. Het is verslavend. Elke ping en like, geeft je een shot dopamine. Deze dopamine zorgt ervoor dat je nog een shot wilt, en daarom nog een ping en like wilt. Meer dan 210 miljoen mensen zijn momenteel verslaafd aan internet en sociale media.

Suikerspinrelaties

Dit gedrag veroorzaakt een verandering in onze aandachtsspanne. Als je iets voor je hebt wat je niet bevalt, klik of veeg je het gewoon weg. Je bent tenslotte op zoek naar je volgende directe voldoening (instant gratification). Lagere aandachtsspanne beïnvloedt onze relaties, omdat mensen ook in dit domein directe voldoening willen. Dit helpt ons niet om echte, diepe en daarom duurzame & langdurige relaties op te bouwen. Mensen weten gewoon niet meer hoe ze dat moeten doen. Dit leidt tot terugloop van langdurige relaties. Deze relatie-impact leidt tot bevolkingsconsequenties. En bevolkingconsequenties hebben economische gevolgen.

Interesse aanwakkeren

Een grote reden waarom nepnieuws (fakenews) gedijt, is omdat ze de amygdala activeren. Dit is onze “angstknop” en het staat heel dicht bij je reptielenbrein. Het is wat onze voorouders hielp eerst te vluchten en later te denken, zodat ze niet zouden worden opgegeten door een tijger. Je amygdala reageert heel goed op angst en was vroeger een geweldig overlevingsmechanisme. Tegenwoordig kan het, met minder loslopende tijgers, minder nuttig blijken. Maar we hebben allerlei impulsen die het nog steeds kunnen opwekken. Dit is precies waarom angst vaak het onderwerp is van een nepnieuwsitem. Die impulsen wedijveren om je aandacht, ze schreeuwen luider, meer en oververmoeien zo onze amygdala’s, dus oververmoeien ook ons.

Maar we kunnen deze angst overwinnen. Hoe? Door een beroep te doen op interesses. Interesses overwinnen angst. Dit werkt vooral goed voor Gen-Y (Millennials) en Gen-Z. Je krijgt hun aandacht door hun interesses aan te spreken. Deze jongere generaties hebben een sterk gevoel van “Duty of Hope” om hun toekomst en die van de volgende generatie veilig te stellen. Daarom is bijvoorbeeld klimaatverandering momenteel een actueel onderwerp in de media. Deze generaties zijn erg geïnteresseerd in welzijn – bijvoorbeeld banen die een positieve impact hebben en bijdragen aan vooruitgang in plaats van alleen geld verdienen. Voor deze generaties staan ​​waardigheid, tolerantie en vertrouwen voorop. Ze streven naar een fatsoenlijk leven, niet meer-meer-meer.

Dus waar ga jij vanaf nu je aandacht op richten? Wat wil jij laten groeien?

Author

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.